Saturday, December 25, 2010

Новини з курсової перепідготовки


Протягом двох тижнів, з 13 по 24 грудня, я перебувала на курсах підвищення кваліфікації у Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.
Як правило, вчителі скептично відносяться до проходження курсів, мовляв слухати нудні лекції з психології, менеджменту, маркетингу та філософії освіти - це даремна трата часу. У деяких аспектах, я теж поділяю дану думку, проте... декілька лекцій загального циклу були досить інформативними.
Наприклад, ми довідалися про освіту США, Фінляндії та Японії. Виявляється, що у деяких японських сім'ях дитину зачиняють у спеціальний ящик з партою, стільцем та підручниками для підготовки домашніх завдань. Взагалі, ми зробили висновок, що говорити про Японію на курсах дуже модно, це роблять багато викладачів.
А у селі Сахнівка, Корсунь-Шевченківського району існує школа над Россю, яка вважалася найщасливішою школою у світі. Про цю школу та її колишнього директора ЗахаренкаОлександра Антоновича можна почитати тут. 1, 2, 3.
Цікавою б
ула також лекція про засоби підвищення мотивації учнів до навчання, під час якої ми намагалися навчити аборигена налити пів-склянки води.
Як на мене, то важливою була лекція щодо ведення своєї наукової діяльності. Ми довідалися, як правильно оформляти власні статті, як працювати з науковими роботами МАН. До речі, я також була присутня на зустрічі керівників МАН гуманітарного циклу, де Віра Анатоліївна Мелешко розповідала про роботу у секціях української мови, літератури, англійської мови та поетичної тврчості.
А ще мені пощастило побувати на тренінгу з питань гендерної освіти. Протягом 5 годин ми обговорювали проблеми гендерної дискримінації,
брали уасть у дискусіях, грали у навчальні ігри.
Окрім того на курсах ще читають лекції з фаху, пропонують відвідати обласну бібліотеку, дають можливість підвищити свій методичний рівень під час педагогічної практики у спеціалізованій школі №3 та мовних занять в університеті економіки та торгівлі (колишній кооперативний університет), керівником яких була Руденко Ніна Сергіївна. До речі, ми відвідали ресурсний центр англійської мови університету, де нас приємно здивували своїм ентузіазмом викладачі кафедри ділової іноземної мови. Одне заняття про традиції святкування американського та українського Різдва провів з нами волонтер Корпусу Миру Крістофер.
Мали ми заняття і у компютерному класі, мали змогу записати там декілька дисків для вивчення англійської мови, скопіювати корисну інформацію.
Під час курсів, наш методист Цеханівська Валентина Олександрівна ще раз нагадала нам про рівні володіння мовою, які прописані у загально-європейських мовних рекомендаціях:
1- Початк
овий - elementary A
A1 - Introductory - початковий
A2 - Waystage - середній, рівень виживання

2 - Середній - Independent B
B1 - Threshold - пороговий
B2 - Wantage - просунутий

3 - Високий - Proficient C
C1 - Autonomus effective

C2 - Mastery - компетентний

Багато уваги приділяється використанню при вивченні іноземних мов Європейському мовному портфоліо


Звичайно ж, вчителі англійської мови обговорювали і тестування ЗНО, розбирали критерії оцінювання письмової роботи. Вчителі, навіть с
амі спробували розвязати декілька завдань на знання лексики та граматики. Неоціненним надбанням під час проходження курсів стали нові ідеї, отримані від колег під час конференції з обміну досвідом.
Мене особисто вразила робота вчителя Полтавської спеціалізованої школи №3 Ірини Борисівни Гекалюк, яка просто заряджається енергією під час проводження уроків у початковій школі. Я теж робила презентацію власного досвіду.

То чи даремна трата часу - курси? Знання, нові ідеї, нові друзі... Окрім того ми маємо два тижні відпочинку від домашніх обовязків, два тижні походів по музеям, галереям та театрам.
Особисто я з новими подругами у вільний від занять час:
  • гуляли по вечірньому місту (центр, Біла Альтанка);
  • сиділи у кафе;
  • відвідали музей космонавтики та музей В.Г.Короленка;
  • грали у величезні шахи та шашки у розважально-торговому центрі "Київ";
  • подивилися мультфільми у 3D форматі;
  • стріляли у тирі;
  • відвідали художній музей у Галереї мистецтв;
  • оглянули виставку робіт Катерини Білокур та Саші Путрі;
  • слухали концерт симфонічного оркестру присвячений 200-літтю Бетховена;
  • каталися на ковзанах у ТРЦ "Екватор";
  • грали у боулінг;
  • відвідали новорічну виставу "Пригоди Аліси у Країні чудес" у ляльковому театрі;
  • скупили купу підручників та книг;
  • прочитали новий бестселер Дена Брауна "Втрачений символ";
  • гарно проводили час у гуртожитку.

Отже вважаю, що курси підвищення кваліфікації пройшли успішно!!!








No comments:

Post a Comment