Wednesday, August 22, 2012

Етичний кодекс вчителя

Одним з питань до порядку денного серпневого засідання методичного об'єднання  директор РЦППСР  Божко Людмила Федосіївна рекомендує винести питання про етику педагогічного працівника. Рекомендацію можна виразити відомою фразою з дитячого мультфільму радянських часів "Ребята, давайте жить дружно", однак... При детальнішому розгляді питання я зіштовхнулася з певною проблемою, точніше дилемою. Чи варто говорити вчителям про те, як потрібно себе вести з учнями, батьками та колегами?
Виявляється, що Міністерство освіти розробило проект етичного кодексу вчителя аж на 12 сторінок, де прописані всі "можна" та "не можна" для педагогів. Будучи абсолютною ідеалісткою, я схопилася за дану ідею, як за щось дійсно позитивне. Звичайно добре, що вчителям радять не кричати на дітей, а їх вислуховувати, розбиратися у внутрішньому світі дитини, толерантно вести себе з батьками та колегами, не палити, одягатися скромно - бути взірцем для всіх і кожного. Проте, а як же права вчителя, як людини? Як же Конституція України, Конвенція ООН про права людини, врешті-решт Кодекс праці? А якже обов'язки батьків?
Одним словом, палиця, як завжди, має два кінці...
Тож, шановні колеги, ознайомтеся з проектом Етичного кодексу, прочитайте декілька статтей та коментарів на Osvita.ua, переглянте частину новин на каналі ICTV та зробіть власні висновки.

No comments:

Post a Comment