Sunday, November 4, 2012

Подорож до Києва



Один день з осінніх канікул вчителів
30-10-2012
   Учитель –  професія, яка потребує постійного удосконалення знань, креативності та руху в ногу з часом. Зупинитися - означало б знехтувати всім набутим. Так, багато в чому можна повчитися у сучасних дітей. Вони «продвинуті» користувачі інтернет – ресурсів, знають де і як знайти ту чи іншу інформацію, як за лічені секунди дізнатися незаписані домашні завдання, як, завдяки, смс – виконати ту чи іншу роботу, як завантажити файл чи відео– швидко і не напружуючись. Але і ми, вчителі, не повинні відставати. Самоосвіта, самовдосконалення щохвилини, щогодини, щодня – девіз вчителя.
   Так, на канікулах група вчителів у складі голови районного методичного об’єднання вчителів англійської мови Руслани Шаманської, колишнього голови методичного об’єднання Лідії Дмитрівни Шопіної, вчителів Петрівсько – Роменської загальноосвітньої школи Лесі Долгополової, Гадяцької спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №4 Людмили Дудченко та Людмили Ємець, Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 імені Михайла Драгоманова Людмили Чепурної та Віти Нижник, Хитцівської загальноосвітньої школи І–ІІ ступенів Олександра Шаманського, Гадяцької спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №3 Валентини Хируненко, Вельбівської загальноосвітньої школи І–І ступенів Алли Донець, Плішивецької загальноосвітньої школи Тетяни Рибалко, Ціпківської загальноосвітньої школи І – ІІ ступенів Олени Пінчук відвідали місто Київ з метою самовдосконалення та відпочинку.

 
    Ми відвідали представництво британської книги Dinternal-Books, де для нас був підготовлений семінар на тему: «Шляхи та умови успішного оволодіння іншомовною комунікативною компетентністю у початковій школі», який провела методист представництва Світлана Сорочинська. Тренерка просто зачарувала своєю майстерністю працювати з аудиторією, вмінням доносити до слухачів необхідну інформацію та своєю енергійністю. За декілька годин спілкування вона розповіла про методологічні засади викладання в початковій школі, продемонструвала навчальні ігри для юних знавців англійської мови та поділилася деякими родзинками зі своє педагогічної скриньки. Виставка – продаж навчальної літератури нас усіх насправді вразила своєю різноманітністю, змістом, оформленням і, як не банально, ціною. Проте, враження від почутого та побаченого надихають на створення нетрадиційних уроків з метою передати усе найцікавіше дітям.
   У ресурсному центрі для вчителів англійської мови в Києво – Могилянській академії за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні ми стали учасниками семінару «Безперервна освіта», який провела Ів Елізабет Сміт, викладач – методист, стипендіат за програмою Держдепартаменту США. Бути натхненним вчителем потребує чималих зусиль. На деяких етапах нашої кар’єри ми всі «вигораємо». Під час семінару були надані теоретичні та практичні поради про те, як виявити ознаки «педагогічного вигорання» і пережити його конструктивно і продуктивно. Зупинилися і на таких питаннях, як пошук і професійне вдосконалення, лідерство, постановка цілей і перспектива.
   Поїздка не була б такою досконалою без відвідування національного музею «Чорнобиль» та походу в театр. В музеї «Чорнобиль» розкриті документи, карти з грифом «Таємно», фотографії, спеціальні прилади, друковані видання того часу, історичні реліквії із Чорнобильської зоні відчуження та інші унікальні експонати змушують замислитися про найболючіші проблеми сьогодення, серед яких екологічні, соціальні, духовні збитки, заподіяні катастрофою. Численні матеріали свідчать про героїчні дії ліквідаторів, які рятували Землю від страшного лиха, не шкодуючи свого здоров’я і навіть життя. Музейна експозиція оснащена сучасними аудіовізуальними, електронними інформаційно-довідковими технічними засобами, які розширюють хронологічні та тематичні рамки музею, підсилюють достовірність існуючої експозиції. До нашої уваги була представлена діюча трьохфазова діорама «Чорнобильська АЕС до, під час та після аварії», яка створює ефект присутності на місті подій. Також ми мали змогу ознайомитися із діючим макетом працюючого на виробіток електроенергії 4-го енергоблока ЧАЕС, електронною „Книгою пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС”, унікальними відеоматеріалами, комп’ютерними програми про катастрофу та її наслідки. Ми переконалися і тому, що національний музей «Чорнобиль» вартий уваги і в один голос можемо сказати: «Рекомендуємо!».
Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва того, дещо прохолодного вечора, зігрів нас запальними постановками «Двоє на гойдалці» на музику Й. Баха та Ч. Варгаса та створений за мотивами ірландських народних пісень та музики епохи Ренесансу новий балет хореографа Раду Поклітару – «IN PIVO VERITAS».
Сповнені позитивних емоцій та нових вражень ми поверталися до нашого Гадяча і навіть не сподівалися побачити іще одну дивину – сніг.
Ось таким був виїзний семінар вчителів англійської мови. Від імені нашого колективу хочу щиро подякувати за організацію поїздки та натхнення голові РМО вчителів англійської мови Руслані Шаманській  і хочу закликати - до нових зустрічей!

                                                                            Учасник поїздки, вчитель англійської мови
                                                                            Гадяцької спеціалізованої школи І – ІІІ
                                                                            ступенів №2 імені Михайла Драгоманова
                                                                            Віта Нижник

Презентації з тренінгів








No comments:

Post a Comment